Kostpolitik

På Nordborg Slots Efterskole bestræber vi os på at servere en sund varieret, fedtfattig og ernæringsmæssig korrekt kost. For at eleverne får den bedst mulige kost på skolen, ser vi ikke at eleverne selv medbringer mad i spisesalen. Alle obligatoriske måltider indtages i spisesalen.

Vi følger de 8 kostråd fra sundhedsstyrelsen:

Der serveres dagligt frugt og grønt.

Der serveres ugentligt fisk som hovedmåltid og dagligt som pålæg.

Der serveres dagligt ris, kartofler eller fuldkornspasta og fuldkornsbrød.

Der serveres kun sodavand og slik ved særlige lejligheder.

Der serveres fedtreduceret kød og mejeriprodukter.

Der serveres varieret og sund kost.

Der serveres vand til alle måltider samt der er fri adgang til en vandautomat.

Der serveres mad tilberedt med så lidt fedtstof som muligt.

Hvordan gør vi det så:

Der serveres 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider om dagen.

Der serveres så vidt muligt årstidens frugt og grønt.

Der serveres så vidt muligt hjemmebagt brød hver dag.

Der serveres så vidt muligt mad tilberedt med friske råvarer.

Der serveres sjældent mad produceret af halv- og helfabrikater.

Der serveres dagligt frugt

Vi ligger stor vægt på at der er stor forskel på hverdags, weekend og festmenuer. Ved højtider serverer vi den mad, der er tradition for.

Diæter:

Vi serverer gerne diætkost – hvis det er dokumenteret.

Vi serverer gerne vegetarmad – hvis man er “seriøs” vegetar.

Vi kompenserer for fx svinekød hvis det strider imod ens overbevisning – ved at servere andre former for proteiner.

Vi serverer gerne slankemad som en del af et program der er godkendt af hjemmet og køkkenet.

Med hensyn til alle diæter er det under forudsætning af, at man har en aftale med køkkenet og det er indenfor vores muligheder.

Eleven hjælper i køkkenet:

Eleverne arbejder en uge i køkkenet, for at få indsigt i det arbejde der er i at tilberede maden til så mange mennesker hver dag, samt at være taknemmelig for maden. Eleven indgår i bagning, varmt og koldt køkken samt grøntafdelingen. Ligeledes undervises de i almen, personlig og køkkenhygiejne samt rengøring. Der er 3 elever i køkkenet pr. uge, hvor de i denne uge er fritaget fra normal undervisning dog ikke fra lektier.

Alle elever er velkomne til at komme med input til den daglige menuplan.

Fødselsdag:

En gang i måneden serveres der kagemand eller lagkage, for at fejre de elever der har fyldt år i den måned.